Om oss
Gårdbruket på Skjæveland er på ca. 250 mål. Her dyrkes poteter og grønnsaker, i tillegg til hønsehus med 7.500 høner. Alt selges i gardsutsalget.
Gårdbruket på Skjæveland er på ca. 250 mål. Her dyrkes poteter og grønnsaker, i tillegg til hønsehus med 7.500 høner. Alt selges i gardsutsalget.
Butikken vår ble utvidet i 2010 og har siden vært en velassortert destinasjon for kvalitetsprodukter. Her finner du et bredt utvalg av både tradisjonelle og nyere grønnsaker som er blitt en del av det norske kostholdet.
Vi er alltid opptatt av å lytte til våre kunder og skaffer gjerne produkter etter markedets etterspørsel. I tillegg til grønnsakene tilbyr vi et variert utvalg av produkter fra lokale produsenter, blant annet kjøttprodukter, ost, iskrem, utvalgt bakverk, saft og syltetøy. Butikken har også en stor avdeling med spesialiteter fra Polen og de baltiske statene.
I sesongen tar det bare timer fra grønnsakene plukkes på markene til de er tilgjengelige i butikken. Ferskere blir det ikke! Denne kortreiste prosessen gir en friskhet og smak som ellers går tapt ved lagring og transport. Etter sesongens slutt lagres poteter, kålrot, gulrot, kål og rosenkål i vårt eget kjøleanlegg for videre salg.
Eggene fra Skjæveland Gardsutsalg er noe helt spesielt. Hønene på gården får spesialfôr utviklet for å gi eggene en ekstra smaksrik og intens gul plomme. Sammen med poteter er eggene de mest solgte og etterspurte varene i vårt gardsutsalg.
I produksjonen har vi to faste ansatte, i tillegg til cirka 12 sesongarbeidere. I gardsutsalget består teamet vårt av to heltidsansatte og 15 deltidsansatte.
Du vil ofte møte skoleungdommer som jobber i butikken, noe vi er stolte av da dette er en bevisst satsning for å gi unge en mulighet til å komme ut i arbeidslivet. Alle våre ansatte får grundig opplæring, og vi legger stor vekt på gode holdninger og å yte utmerket service.
Skjæveland Gardsutsalg startet som et tradisjonelt gårdsbruk. Gården har vært eid av Skjæveland-familien i generasjoner.
Skjæveland Gardsutsalg startet som et tradisjonelt gårdsbruk. Gården har vært eid av Skjæveland-familien i generasjoner. Navnet Skjæveland betyr ”landet ned mot vannet”, og den fruktbare jorden ved bredden av Figgjoelven var godt egnet for jordbruk. Som så mange andre gårder i området var det melkeproduksjon som var viktigste næring. Jorden ble brukt til beite og dyrking av for til dyrene. I tillegg ble det dyrket poteter til eget bruk og litt salg.
Nåværende eier, Oddvar Skjæveland, er 5. generasjon på gården. Han startet handelsvirksomheten allerede som 6-åring. Oppstilt med salgsbod i vegkanten solgte han poteter for farfaren som drev gården. Han hadde ikke begynt på skolen ennå da han startet med dette, og ofte måtte han få hjelp fra kundene til å regne ut vekslepenger. Men forretningstalent og ønske om å drive butikk var tydelig til stede. Det hendte at det stoppet biler og Oddvar ble spurt om prisen på potetene. Hvis de da kjørte videre uten at det ble handel, og Oddvar så at de stoppet på neste gård og handlet der, løp han inn til farfaren med beskjed om at nå måtte prisene ned! Han likte ikke å tape salg, og allerede da var han opptatt av hvilke tiltak som trengtes for å vinne markedet.
Oddvar fortsatte salgsvirksomheten gjennom hele barndommen. Dette enkle gårdsutsalget må ha tent en gnist og en interesse hos han, selv om han aldri hadde forestilt seg at han skulle drive Norges største gårdsutsalg 30 år senere!
Den sentrale beliggenheten ved RV 44 gjorde at salgsvirksomheten utviklet seg sakte framover etter enkleste selvbetjeningsprinsipp.
Den sentrale beliggenheten ved RV 44 gjorde at salgsvirksomheten utviklet seg sakte framover etter enkleste selvbetjeningsprinsipp. I en enkel bod var det mulig å kjøpe poteter. Folk tok det de ville ha av varer, og betalingen ble lagt i en boks.
I 1990 overtok Oddvar gården sammen med konen Åse. Begge hadde andre jobber i tillegg, så gårdsdriften var en bigeskjeft. De dyrket poteter, og salget fortsatte på samme måte som før. Etter hvert ble vareutvalget utvidet. Fra omkringliggende produsenter kjøpte de gulrøtter, egg og løk.
I 1995 sluttet Oddvar i jobben som forskalingssnekker for å satse som bonde på heltid. Litt hadde han lært om gårdsdrift fra oppveksten.
I 1995 sluttet Oddvar i jobben som forskalingssnekker for å satse som bonde på heltid. Litt hadde han lært om gårdsdrift fra oppveksten. Når det gjaldt å dyrke grønnsaker, startet han imidlertid med ganske blanke ark. Det ble mye prøving og feiling, men en sterk interesse og ydmykhet i forhold til å søke kunnskap har blitt en stor suksess. De startet med ett mål grønnsaker. I dag er det rundt 100 mål med grønnsaker og 100 mål poteter på gården. Alt de produserer blir solgt i egen butikk, bortsett fra rosenkål, der en betydelig del av avlingen blir solgt til grossist.
I 1995 startet Skjæveland-familien også så smått med produksjon av egg.
I 1995 startet Skjæveland-familien også så smått med produksjon av egg. 100 høner først, så økte de gradvis til 500, så 700. De gode eggene ble etterspurt, og i 2010 stod et flunkende nytt hønsehus med plass til 7.500 høner klar. Alle eggene blir solgt i egen butikk. Omsetningen er så rask at det alltid er helt ferske egg i butikken.
Etterspørselen etter de ferske, gode grønnsakene var stor. Fra år 2000 var det slutt på selvbetjent butikk.
Etterspørselen etter de ferske, gode grønnsakene var stor. Fra år 2000 var det slutt på selvbetjent butikk. Familien delte på å stå i den betjente butikken. Kundekretsen vokste. Samtidig begynte mange kunder å etterspørre andre varer. Et utvidet varesortiment og stadig flere kunder gjorde at butikken ble i minste laget. I 2010 stod ny butikk og større parkeringsplass klar.
Kunder kommer fra fjern og nær for å handle på Skjæveland.
Kunder kommer fra fjern og nær for å handle på Skjæveland. Folk fra hele landet har hørt om gardsutsalget, og tar turen innom. Utlendinger kjøper med seg hjem av de gode eggene. Men de aller fleste kundene er fra distriktet. De kommer for å kjøpe gode, kortreiste produkter. For å få litt av den gode, gamle torgfølelsen.